Kada se spomene kineska agrikultura, najčešće prvo pomislimo na pirinač. Asocijacija svakako ima smisla, s obzirom na to da usevi pirinča, pšenice, prosa i ječma – čine osnovu azijske tradicionalne ishrane. Međutim, podjednako važnu ulogu za opstanak kineske civilizacije imala je soja. Na našem kontintentu pojavila se početkom 18. veka, dok je u Ameriku dospela vek kasnije. U raznim delovima sveta poznata je pod nazivima velika, žuta, zlatna ili čudotvorna semenka. Reč je o mahunarki od visokog privrednog značaja i predstavlja jednu od najvažnijih ratarskih kultura. Zbog toga je prisutna sve veća težnja agronoma ka usavršavanju tehnologije proizvodnje soje, te proširenju površina za setvu.
Zašto je soja omiljena kultura za gajenje?
Soja uspeva na različitim tipovima zemljišta, ali najbolji rast postiže na dubokim, rastresitim i neutralnim zemljištima, bogatog organskog sadržaja. Pogoduje joj i tlo na kome je prethodno bio posejan kukuruz. U simbiozi sa određenim bakterijama, obogaćuje zemljište azotom – koji je važan za rast biljaka. Na ovaj način se ostvaruju povoljniji uslovi sredine za sadnju drugih poljoprivrednih kultura. Baš zbog toga, po pitanju đubrenja, zahtevi soje su znatno niži u odnosu na druge kulture.
Važan faktor pri gajenju soje je temperatura. Optimalni uslovi za klicanje i nicanje, podrazumevaju temperaturne vrednosti od 20ºC do 24ºC, a za zrenje od 19ºC do 20ºC. Mlade biljke su otporne na temperaturne vrednosti ispod nule, koje ne zaustavljaju njihov rast ako su kotiledoni neoštećeni.
Osim što postiže visok prinos, u većini slučajeva ima stabilnu i visoku cenu, u čemu se ogleda njen ekonomski značaj. Dodatna prednost gajenja soje je mogućnost lagerovanja i raspolaganja zalihama tokom cele godine.
Upotreba soje
Soja je kultura od globalnog značaja – proizvodi se koriste u ishrani ljudi i životinja i prerađivačkoj industriji. Odličan je izvor proteina i ulja i često služi kao zamena mlečnim i mesnim proizvodima. Na tržištu se može naći širok spektar namirnica na bazi soje, poput sojinog mleka i jogurta, maslaca, sira, paštete i viršle. Zbog bogatog nutritivnog sastava, sve više privlači pažnju onih koji pribegavaju zdravom načinu života. Pored prehrambene industrije, pronalazi primenu u industriji boja, lakova, guma i lepka. U skorije vreme, usled povećanog interesovanja za obnovljive izvore energije, stekla je popularnost kao sirovina za biodizel.
Kako utiče na ljudsko zdravlje?
Stari Kinezi smatrali su je svetom biljkom, a moderni naučnici je svrstavaju u funkcionalnu hranu, što znači da se prema svojim svojstvima nalazi između namirnice i leka. Naime, soja obiluje proteinima, mastima, ugljenim hidratima, vitaminima i mineralima i jedina je biljka koja sadrži sve esencijalne aminokiseline. Gotovo da ne postoji više proučavana mahunarka, a po stepenu iskoristivosti nema joj premca u biljnom svetu.
Naučno je dokazano da konzumiranje soje povoljno deluje na psiho-fizičko stanje organizma. Između ostalog, pospešuje održavanje optimalnog krvnog pritiska i imuniteta, reguliše količinu holesterola, podstiče rad nevnog sistema, umanjuje tegobe izazvane osteoporozom i klimaksom i sprečava pojavu i napredovanje mnogih oboljenja.
Kome se preporučuje konzumiranje soje?
Soja je već hiljadama godina redovni sastojak ljudske ishrane i ispoljava blagotvorno dejstvo na kvalitet života – nezavisno od starosti i zdravstvenog stanja potrošača. Kod pojedinih osoba može da izazove alergijsku reakciju i tada bi trebalo povesti računa o unosu ovog alergena u telo. Ukoliko niste alergični na soju, možete je uvrstiti u svakodnevne namirnice. Naročito se preporučuje deci i sportistima, ali i dijabetičarima, osobama koje su izložene fizičkom naporu i stresu, te uopšteno svima onima koji žele da im ishrana bude u službi zdravlja.
Gde se mogu kupiti proizvodi od soje?
Na našem tržištu soja je dostupna najčešće u prodavnicama zdrave hrane i bolje opremljenim marketima. Osim već pomenutih proizvoda na bazi soje, može se pronaći i u obliku konzervisanih ili rinfuznih klica i semenki. Postarajte se da pravilno čuvate semenke soje u svom domu: u zatvorenim posudama, na tamnom, hladnom i suvom mestu.
Ako vam je dosadio uobičajeni način ishrane i želite da unesete novitete u svoja omiljena jela, ili želite da se bavite proizvodnjom kvalitetnih biljnih kultura – soja je idealan kandidat za narednu avanturu. Bez obzira kojim od ova dva cilja ste vođeni, kada jednom otkrijete dugačku listu benefita koje donosi upotreba soje, uvek ćete se verno vraćati ovoj prirodnoj riznici zdravstvenog i ekonomskog blagostanja.